Khamis, 22 November 2012

suke suki... dari fb


 • :::..BINCANG..:::

  Beranikah dr Morsi menghentikan hubungan diplomatik dan dagangan dengan Israel? Sedangkan Morsi sendiri tahu, sekatan ekonomi adalah senjata yg paling ampuh melawan Israel...k.b.t

  # Tak dinafikan keberanian Pemimpin arab itu menyatakan secara terbuka menentang Israel tapi cara terbaik untuk melumpuhkan israel ialah melalui memutuskan oil pipeline dr Eygpt ke Israel.

  aku:
  aku AHLI PMRAM... untuk jwpn ni, selagi perkara itu x bercanggah dgn syarak xde masalah untuk kite kongsi bersama..wallahua'lam.
   
 • Siti Sabariah Hashim Jawapan :
  Sebelum menjawab lanjut, saya ingin memaklumkan tentang beberapa tindakan Presiden Mesir terhadap isu ini:

  (1) Beliau telah membuat panggilan talifon kepada pemimpin-pemimpin dunia. Dia menyatakan pendirian mesir yang "Tidak dapat menerima pencerobohan Israil terhadap bumi GAZA". Antara yang dihubunginya adalah :
  - Presiden Amarika Barack Obama
  - Presiden Perancis Francois Hollande
  - Presiden Rusia
  - Presiden Argentina
  - Presiden Turki
  - Presiden Sudan Omar Basyir
  - Presiden Afrika Selatan Jacob Zuma
  - Perdana Menteri Britain
  - Perdana Menteri Itali
  - Perdana Menteri Turki Racep Tayyib Erdogan
  - Raja Arab Saudi Raja Abdullah bin Abdul Aziz
  - Pemimpin Kuwait Syeikh Sabah Al-Ahmad
  - dan lain-lain

  (2) Beliau telah menghantar Perdana Menteri Mesir Dr. Hisyam Qindil bagi mewakili Mesir untuk menyatakan sokongan, dokongan, serta menyalurkan bantuan kecemasan.

  (3) Beliau telah mengarahkan pintu Rafah dibuka seluas-luasnya bagi menerima pesakit atau orang yang tercedera dari Gaza masuk ke Mesir.

  - Kembali kepada jawapan: Dr. Muhammad Mursi bukanlah seorang pemimpin yang bodoh. Beliau merupakan Presiden PERTAMA yang dilantik secara rasmi oleh rakyat, manakala presiden2 sebelum ini dilantik melalui penggulingan kuasa dan kekejaman.

  Pandangan saya, beliau tidak menghantar secara drastik tentera ke israil tanpa sebarang persediaan. Jika beliau hantar, kemungkinan beliau akan dimusuhi oleh seluruh dunia. Justeru itulah beliau mewujudkan hubungan dunia dahulu melalui panggilan-panggilannya. Supaya dunia faham akan tindakannya sekarang, nanti, dan akan datang.

  Hakikatnya, Dr. Muhammad Mursi bukanlah seorang yang gemar duduk di kerusi-kerusi empuk, melihat wayang-wayag taalivison, kemudian tertidur pula dalam persidangan. Beliau adalah pemimpin yang 'Take Action' atas isu dan masalah.

  Persoalannya: Beliau telah melakukan apa yang beliau rasakan ia sesuai ketika ini, namun apa yang kita telah lakukan??
  Yang akan ditanya pada kita di akhirat nanti bukanlah tindakan Dr. Muhammad Mursi, tetapi kita akan ditanya tentang apakah tindakan kita?

  Allah Taala berkata :

  (Maksudnya)
  "Bagi mereka (balasan) apa yang mereka telah usahakan, dan bagi kamu pula (balasan) apa yang kamu usahakan; dan kamu tidak akan ditanya (atau dipertanggungjawabkan) tentang apa yang telah mereka lakukan."
  [Al-Baqarah: 134]

  page : https://www.facebook.com/DrMuhammadMursy
  via : Syihabudin Ahmad
  IKRAM Mesir 2012 (copy and paste)
  Dr. Mursi tidak hanya berkhidmat sebagai ahli akademik, malahan turut terjun ke ...See More
  Page: 6,064 like this
 • Tiada ulasan:

  Catat Ulasan